logo

Flensburg är en resa värd

Av Pär Schmidt

Livet består av ett antal beslut. Många dånar exempelvis förbi Flensburg på Autobahn. Andra handlar billigt danskt discount-öl vid gränsen – för att sedan vända tillbaka norrut. De missar en historiskt kosmopolitisk pärla, som ligger vackert belägen längst in i Flensburg fjord.

   Och naturligtvis... som överallt annars i Tyskland kan Flensburg bjuda på vällagad husmanskost till rimliga priser, gott öl utan kemiska tillsatser, gamla vackra hus, prisvärda hotell och spännande shopping.

Så om man har några dagar över – och vill uppleva något som ligger utanför Nordens gränser – är Flensburg ett riktigt bra beslut. Avståndet är inte alltför avskräckande, med svenska mått mätt. Staden ligger bara några kilometer från den danska gränsen (Jylland).

I mångt och mycket besöker jag Flensburg för dess mat och dryck. Både det man kan konsumera på plats, och det man kan handla och ta med sig hem.

Där finns nämligen ett flertal restauranger – i olika priskategorier – där ägarna har förstått sig på konsten att vara prisvärda. Ifall du hör till skaran som älskar schweinshaxe, är du att gratulera. Då kan jag varmt rekommendera Börsenkeller på Grosse Strasse. Övertecknad har konsumerat schweinshaxe lite varstans i Tyskland, men Börsen-Keller levererar den näst bästa haxen (den restaurang, som servererade den bästa, är nedlagd). Staden kan också erbjuda en och annan trevlig bierstube, samt cocktailbar.

Angående shopping kan du välja mellan två stora köpcentrum utanför staden; Förde-Park och Citti-Park. Själva centrum har också många trevliga affärer. Två dagar i veckan anordnas dessutom marknad med lokala specialiteter.

Flensburg
Havet utgör ett markant inslag i Flensburg. Foto: Pär Schmidt

Beachliv i centrum

Hamnen utgör en markant del av stadens karaktär. Flensburg fjord sträcker sig djupt in i centrum, och många av stadens hus kantas uppför de två höjder som utgår från fjorden på vardera sidan. De båda höjderna bjuder på en fin utsikt över staden.

Vid hamnen finns också den poulära hafenpromenaden. Där kan kan man leva beachliv under sommaren – mitt i centrum! Det är bara att sätta sig i en solstol och njuta av en drink, medan solen speglar sig i havet.

En kort historielektion avslutningsvis. Flensburg fick statsrättigheter 1284. I århundranden var området omstritt mellan holsteinska grevar och danska kungar. Under 1700-talet var den en viktig hamn för skepp som seglade på Västindien. Det är från den tiden som staden också förknippas med rom. Fortfarande finns det romfirmor i staden. 1864 blev staden preussiskt, och har sedan dess varit under tysk kontroll (och så hoppar vi över första och andra världskriget, Marshallhjälpen, EU och mycket annat).

Det danska inslaget är fortfarande markant. Cirka 20 procent av invånarna är dansktalande. Därför kan man göra sig förstådd på ”skandinaviska” många gånger. Där finns danska skolor, föreningar och bibliotek. Staden har också den trevliga dagstidningen Flensborg Avis, där vissa sidor är på danska, och andra på tyska. Den kan rekommenderas.

* Publicerad första gången 2011-05-11


Flensburg
Central i Flensburg

Sova
Etap hotel
Süderhofenden 14
Tel: (0461) 48 08 92 0
1 person: 41 euro
2 personer: 51 euro

Äta
Börsenkeller
Grosse Strasse 77

Café Central
Grosse Strasse 83

Handla
Flensburg Galerie
Holm 57-61
Mån-lör 9.30-20

Förde-Park
Schleswiger Strasse 130
Mån-lör 8-20

Citti-Park
Langberger Weg 4
Mån-lör 9-20

Se
Schiffarartsmuseum/Rum-Museum
Schiffbrücke 39
Tis-sön 10-17 (stängt under september)

Museumsberg Flensburg
Museumsberg 1
Tis-sön 10-17

Flensburger Brauerei
Munketoft 12
Mån-fred 10, 14, 17.30.
Anmälan: (0461) 318 02 100
http://www.flens.de/

Schmidts
Kommunikation
erbjuder:

Schmidts etta
Kokbok med
recept och
reseberättelser

Att vända övervikts-
trenden – genom
hälsokommunikationen

C-uppsats

Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer

Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor

Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor

Tillbaka till sidans början