logo

Vodkahistorik och tio polska vodka

Av Pär Schmidt

I Östersjöområdet handlar lokaltillverkad sprit traditionellt om vodka, brännvin, viina, korn och akvavit. Trots de olika benämningarna – och smakvarianterna – är det i grunden samma dryck. Det är en traditionsrik dryck som Östersjöregionen med rätta ska vara stolta över.

Tack vare sin hantverksskicklighet, höga lägstanivå och innoavtionsförmåga hör Polen till världens främsta vodkatillverkande nation. Förutom en kort vodkahistorik tipsas här om tio polska sorter av mycket hög klass.

Tyvärr är det barskrapat med skriftliga källor som kastar ljus över vodkans exakta ursprung. Vi vet att spriten kom till Östersjöområdet på 1400-talet. Inledningsvis användes den till läkemedel och kruttillverkning. Det dröjde dock inte särskilt länge förrän folk började dricka de brända dropparna. Vi vet även att representanter för den ryska kyrkan lärde sig sig att destillera i ett italienskt kloster på 1400-talet. I 1500-talets inledning kom destilleringen av spannmål igång. I Ryssland hette denna sprit först för perevera. Det som tillverkades av vin kallades korchna.

Polackerna började destillera sprit under 1500-talet. Först kallades den för gorzalka. Detta efter gorzale vino som betyder ”bränt vin”. En annan tidig benämning var okowita, vilket är ifrån latinets aqua vitae.

I såväl Ryssland som Polen kom så småningom ordet vodka att börja användas om den brända spriten. Det skedde antagligen i slutet av 1500- eller i början av 1600-talet. Det kommer från ordet voda, eller woda, som betyder vatten på såväl ryska som polska. Det är en diminutivform (d.v.s. förminskningsord) av voda eller woda. Vodka betyder ”det lilla vattnet”.

I Polen användes de tre benämningarna gorzale vino, okowita och vodka parallellt fram till slutet av 1600-talet.

Oavsett om vodkan är smaklös, kryddad med örtkryddor eller smaksatt med bär, frukt, honung, etc, kallas den alltid för vodka i Polen och Ryssland.

Polen
En polsk gränsövergång – porten till världens främst vodkanation

EU har följande definition på vodka, enligt sitt regelverk.

”Ett brännvin som framställts antingen genom omdestillation av jordbruksalkohol eller genom filtrering av jordbruksalkohol genom aktivt kol, eventuellt med en efterföljande ren destillation eller motsvarande behandling, så att de organoleptiska kännetecknen för de använda råvarorna selektivt minskas. Produkten får ges speciella organoleptiska kännetecken, t. ex. mjukare smak, genom tillsats av aromämnen.”

Tyvärr förtalas vodkan ibland med påståenden, som att all vodka smakar lika smaklöst. Inget kan vara mer fel. De okryddade sorterna bjuder på en kakafoni av olika nyanser när det gäller sötma, fruktighet, örter, pepprighet, kropp, balans, arom, sting och eftersmak. De smaksatta sorterna vidgar urvalet till gränslöshet.

I mina ögon är vodka den spritsort som är mest allround av alla. Den är förträfflig till mat, gärna traditionell husmanskost från Östersjöregionen. Vissa sorter passar fint som avec till kaffet. Andra är utmärkta före middagen. Det finns bara en sak som man ska vara återhållsam med; att använda kvalitetsvodka som bas i drinkar. Det kan inte nog betonas eftersom vodkans sanna själ har fördunklats i cocktailbarer jorden över. Kvalitetsvodka ska drickas ren.

Även om många förbinder vodkan med Ryssland är drycken minst lika mycket polsk. Där finns tradition, hantverksskicklighet och innovation. Idag producerar de polska destillerierna vodka med den högsta lägstanivån i världen. Stolthet över en nationaldryck innebär nämligen att även de billigare sorterna håller förvånansvärt hög klass. I landet är man också duktiga på att smaksätta spriten med bär, frukter och kryddor. Vissa sorter lagras dessutom i många år. Sammantaget innebär detta att Polen är världens främsta vodkaproducerande land.

Enda problemet med polsk vodka är namnförvirringen. Olika destillerier kan göra samma märken. För att krångla till det ytterligare har destillererna också helt egna märken i vissa fall.

Här följer tio polska vodkasorter som jag varmt kan rekommendera:

Krakowska
Polmos Lancut S.A.
www.polmoslancut.com

En klar, välbalanserad, smakrik och aromatisk vodka på 40% vol. Den håller mycket hög klass. Destilleriet, som startade 1784, är Polens äldsta aktiva destilleri. Det ligger i Lancut, i Krakowregionen.

Extra Żytnia
Destylarnia Sobieski S.A.
83-200 Starograd Gd.
ul. Skarszewska 1

Det handlar om en 40-procentig vodka av högsta klass. Den har en fin jämn balanserad smak, finstämd pepprighet, en aning sötma. Eftersmaken är tämligen lång. Extra Żytnia destilleras på vete.

Żubrówka Bison Grass
Polmos Bialystok
www.cedc.com

40-procentig vodka som destilleras på råg, och är smaksatt med ett bisongräs som ligger i flaskan. Smaken är frisk, balanserad, har bett och viss pepprighet och sötma. Passar perfekt till rökt och gravad lax.

Zytniówka
Polmos Bialystok S.A.
www.pijodpowiedzialnie.pl

En smakrik vodka på 40% vol . Eftersmaken är ganska lång.

Jarzebiak Rowan
PHP Wieslaw Wawrzyniak
Niedzwiady 45
62-800 Kalisz

Fin ren smak av rönnbär, en del sötma, ganska lång eftersmak. Välbalanserad. Passar bra kyld som aperitif, till desserter samt rumsvarm som avec till kaffet. Efter första frosten ska rönnbären plockas för att smaksätta denna vodka. Alkoholstyrkan ligger på 40% vol.

Starka
Polmos Szczecin
Ul. Jagiellonska 63/64
70-382 Szczecin

En traditionell rågvodka på 40% vol som destilleras i en gammaldags destillationspanna. Sedan tillsätts en aning malagavin och lagras därefter på ekfat i minst tio år. Vissa rekomenderar att den ska drickas iskall, andra on the rocks, återigen andra rumstempererat. Jag föredrar det sistnämnda. Starka har viss smak av russin, där finns en viss sötma och även torrhet.

Krupnik
Polmos Lancut S.A.
www.polmoslancut.com

Frisk, len inledningsvis. Finstämd sötma i slutet. Ganska lång eftersmak.  En riktigt god premium vodka. Alkoholhalten ligger på 40% vol.

Luksusowa
Wyborowa S.A.
UL. Komandoria 5
61-023 Poznan

Mild och jämn smak. Finstämd pepprighet som sträcker sig lång ut i eftersmaken. Luksosowa bränns på potatis, och destilleras tre gånger.  Alkoholhalten ligger på 40% vol.

1906
Z.P. Polmos Lublin
www.pijodpowiedzialnie.pl

En klar vodka på 40% vol. Kryddig smak, passar bra till charkuterier.

Polonaise
Polmos Lancut S.A.
www.polmoslancut.com

En klar vodka. 40% vol. Mild till att börja med, sedan fin lång pepprig eftersmak. Destilleras på råg.

* Första gången publicerad 2013-04-11

Schmidts
Kommunikation
erbjuder:

Schmidts etta
Kokbok med
recept och
reseberättelser

Att vända övervikts-
trenden – genom
hälsokommunikationen

C-uppsats

Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer

Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor

Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor

Tillbaka till sidans början