logo

Resor


Resor
Resandet handlar om drömmar. Drömmen att komma till något nytt,
drömmen att lämna något.


Vi reser rent fysiskt så fort som vi lämnar hemmet. Vi reser också oavbrutet i sinnet genom tankar, minnen, böcker, musik, filmer, samtal, historien, Internet och måltider…

Resandet handlar också definitivt om drömmar. Drömmen att komma till något nytt, drömmen att lämna något.


Föreläsningar

Resa genom maten – hemma och borta

Längd: Tre timmar.

Kortfattat om innehållet
Hur maten blir bryggan mellan vardagstristessen och de efterlängtade resorna.

Drömmen om den totala resan – resandet i historien och litteraturen

Längd: Tre timmar.

Kortfattat om innehållet
Ett historiskt och litterärt perspektiv på resandet som livsform.


Reportage och spalter

Schmidts Kommunikation erbjuder reportage och spalter om resor.


Åtta europatips

Jag tror att det gemensamma för samtliga tips är att där fortfarande finns en air av förgången tid på ett positivt sätt. Genom åren har jag försökt beskriva vad denna air egentligen består av, men jag har aldrig lyckats.

Hur som helst. Om du vill äta gott till rimliga priser ska du generellt söka sig till mindre bakgator. Sitter lokalbefolkningen i lokalen, brukar det vara ett säkert kort. Men ibland kan du bli tvungen att leta i timmar.

Bilbao, Baskien
Det finns så många underbara spanska städer, som San Sebastian, Madrid, Cadiz, Ronda, Segovia, Toledo, Sevilla, Pamplona och Cordoba. Och trots Guggenheimmuséet (byggnaden är klart mycket mera sevärd än utställningsföremålen) valde jag Bilbao. För här finns fortfarande en ”ruffig” charm. Jag älskar livet vid dess saluhall tidigt på morgonen, människorna. Jag tycker om de slitna barerna. Jag tycker om industrilokalena runt om staden. Och jag tycker om att flertalet av Europas weekendturister fortfarande väljer Barcelona framför Bilbao. Billiga hostals finns i den gamla staden (där också saluhallen ligger). Gå över bron Arenal så är du där.

Catania, Sicilien
De två marknadsområdena i centrala Catania – som bara ligger ett längre stenkast ifrån varandra – liknar ingenting annat som jag har sett. Kaoset är enormt, med massor av människor som skriker, ropar, handlar, säljer, skrattar, ler, skakar på hvudet, vandrar, stannar upp, står i vägen, trängsel, trängsel, trängsel. Men det är samtidigt en paradoxal ordning i kaoset. Och så överallt lukten från kött, korvar, fisk, grönsaker, frukt, ost och kryddor. Och när du har tröttnat på det hela, går du och handlar en strut med glass; choklad, straccitella och jordgubbar. Sätt dig på en bänk, njut.

Chios, Grekland
En särskild atmosfär av orienten finns i staden Chios på ön Chios. Grekland tog också herraväldet över ön, först 1913, från Turkiet. Dessutom skiljer endast ett litet sund, ön från det turkiska fastlandet. Ovanför staden Chios finns en gammal genuesisk borg, som nu är i ruiner. Uppe i bergen finns klostret Néa Moní, från 1000-talet, som är väl värd ett besök. Särskilt kan jag rekommendera ett 20 meter långt matbord av sten, där munkar satt i århundrande efter århundrande med sina måltider. Tanken hisnar.

Gibraltar, brittisk koloni på iberiska halvön
Glöm aporna. Poängen med den brittiska kolonin är att sitta på en pub och äta paj och dricka bitter ale. Den andra höjdpunkten är att bege sig till mataffären Morrison och handla gin, whisky, fudge, stilton, te, smörstinna småkakor och mintsås.

Istanbul, Turkiet
Istanbul har allt – på gott och ont. Men om vi fokuserar på det forstnämnda kan jag rekommendera ”The great bazaar” med omkring 4.000 affärer. När turkarna tog Konstantinopel 1453, började härskaren Mehmet II ganska snart att bygga bazaaren. Det är fascinerande att det har handlats och sålts, i dessa gångar, under mer än ett halvt årtusende.

Lissabon, Portugal
Portugal och Lissabon är det närmaste man komma Sydamerika i Europa. Ingenstans i Europa får man så goda caiparinhas som just här. Och maten är generellt oerhört prisvärd med stora portioner. Vinet och ölet är utmärkt, brandyn likaså, för att inte tala om fiskrätterna. Köp med dig piri piri-sås, portugisisk brandy, portvin, madeira och salami. Om du har möjlighet: Gör en dagsutflykt till Sintra. Där finns skönhet, kultur och trevliga restauranger. Där bodde också de portugisiska kungarna – i många år – under somrarna.

Lübeck, Tyskland
Detta är ett enda stort museum med hundratals byggnader från Medeltiden. Staden är dessutom full av underbara restauranger, trevliga barer och massor av affärer. Att Lübeck ligger mindre än tio mil från Skandinavien, gör det hela än mer fantastiskt. Om jag ska rekommendera ett matställe, blir det ”Rathauskeller”. De erbjuder historisk atmosfär, trevlig personal, stora och smakliga portioner till rimliga priser.

Nice, Frankrike
Att bara välja en fransk stad är svårt. Men Nice täcker det mesta. Den ligger vackert till vid Medelhavet med allt vad det innebär, restaurang- och barlivet är excellent, shoppingmöjligheterna är fantastiska. Att det dessutom är nära till Marseille, Monaco och Italien gör inte saken sämre.


Schmidts
Kommunikation
erbjuder:

Schmidts etta
Kokbok med
recept och
reseberättelser

Att vända övervikts-
trenden – genom
hälsokommunikationen

C-uppsats

Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer

Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor

Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor