logo

Fire smørrebrød

Dessa underbara smørrebrød som kan varieras i all oändlighet, och som karaktäriseras på följande träffande sätt i den gamla kokboken ”Nutidsmad” (utan årtal, men som troligen är över 70 år):

Utallige er de Variationer, der findes paa Restauranternes smørrebrødslister; men ogsaa de danske Husmødre forstaar med større eller mindre Midler at fremstille det meget yndede Smørrebrød, som man godt kan kalde en af de danske Nationalretter.

Och utanför den där trevliga lokalen stressar folk på, som de alltid gör: Efter att hinna till möten i tid, efter att ta vaccinationssprutor mot H1N1, eller efter att nå tåget eller något helt annat – som de har glömt vad det var. Men du tänker inte på det nu. Det finns så mycket viktigare saker att tänka på, som dessa ”yndede” smørrebrød.


Smörrebröd
Foto: Rolf Boström

En med sill
Bred ankfett eller smör på en skiva rågbröd. Pytsa ut äggskivor, inlagd sill och skivad gul lök.

En med rejer
Bred smör på en franskbrödskiva. Lägg dit ett salladsblad, tjockt med majonnäs, massor av räkor, ännu mer majonnäs, nymalen svartpeppar, citronskiva och en dillkvist.

Dyrlægens natmad
Bred smör på en rågbrödskiva. Placera dit danskt saltkött, sedan tjockt med med dansk leverpastej, stelnad sky och lökringar ovanpå. Klipp över krasse. Peppra och salta.

Ost og rom
Bred smör på en skiva rågbröd. Lägg dit en tjock skiva vällagrad dansk ost. Placera några lökringar och stelnad sky ovanpå. Häll till sist mörk rom (av bra kvalitet) över det hela.

Schmidts
Kommunikation
erbjuder:

Schmidts etta
Kokbok med
recept och
reseberättelser

Att vända övervikts-
trenden – genom
hälsokommunikationen

C-uppsats

Hälsokommunikation
Schmidts
Kommunikation hjälper
till med hälsokommunikation
åt kommuner, landsting och
andra organisationer

Föreläsningar
Om mat, hälsa,
hälsokommunikation,
medie- och kom-
munikationsvetenskap
samt resor

Reportage & spalter
Om mat, hälsa och resor